Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2013 14:53 - ПОДМАЗВАЧЕСТВОТО НИКОГА НЕ Е БИЛО ДОБРОДЕТЕЛ
Автор: antonchakarov Категория: Политика   
Прочетен: 1572 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В края на месец август в София гостува световно известният певец Роджър Уотърс. Месеци преди това публиката се "подгряваше" за това голямо събитие. И очевидно имаше за какво, за разлика от някои реклами на незаслужаващи прояви. И интересът към проявата  беше не само заради таланта на изпълнителя, но и от особеностите й като невиждан досега спектакъл, но и с неговата актуалност. Да представи с песен, звук и изображение рухването на омразната Берлинска стена, която беше символ на омразата. Похвално беше и това, че певецът  уважи  домакините като в изпълнението включи и български деца след известна подготовка. И това ще е за тях спомен за целия им живот. И доста дългото приветствие, което направи  на български  въпреки различията с родния му език без да го срича по написано листче, както направи преди време известна наша певица, която не си направи труда да запомни български текст.

Не ми направиха добро впечатление обаче две случки непосредствено преди и по време на концерта. Научихме, че баща му бил убит по време на Втората световна война и затова искал да се поклони на паметника на английския пилот майор Томсън, който загина при бомбардировки в България. По радиото чух, че бил придружаван от Янаки Стоилов. После пък по телевизията казаха, че "неочаквано при подобна церемония в Борисовата градина се появил Янаки Стоилов. Коя е истината не е важно, но е добре да се знае дали въобще е имало такава поява. Янаки Стоилов е между малкото юристи-политици, които уважавам поради това, че не са заслепени да служат на партийните си възгледи винаги. Както написа иначе добрият поет Христо Радевски в стихове за партията с главна буква: "Ти си права, когато съгрешиш дори!" И с това се приравни с един доморасъл поет с възхвалата на същата партия: "Нашето дело е право, право като остен". И втората проява - по времето на концерта се появило на екран с големи букви: "Оставка".

Далече съм от мисълта да обвинявам големия изпълнител. Това явно е сторено от  организаторите, за да се ПОДМАЖАТ и на евентуалните нови кандидати за властта. Може ли на концерт, който си чакал с месеци, изведнаж да ти сервират такава изненада. Ами между публиката има привърженици на най-различни партии и принуждаваш и тези, които не одобряват такива стадни прояви, все едно, че ги одобряват и участват в тях. И какво трябва да стане,  както се прави при некадърен театрален спектакъл - да станат и си тръгнат! Или пък да се сбият, ако някои, поощрени от надписа, прибягнат към вувузелите и се надвикват. Разбира се не можем да виним певеца, защото той може и да не е знаел за подготвената провокация. Не може и той като несъгласната публика, която е дошла за едно, да я превръщат насила в съмишленик - да си тръгне. За присъствието на Янаки Стоилов - не вярвам да е истина, но ако е - това също е гаф. Все пак този пилот загина при бомбардировка в България. Нашите  авиатори, за да спасят София от английските и американските  "летящи крепости" , които ги превъзхождаха и по брой, и по огнева мощ, се принуждаваха да жертват живота си и като "живи торпили" се забиваха  в  чуждите бомбардировачи.

Англичаните могат да се прекланят пред подвига на съгражданите си, но е недопустимо в такива церемонии да участват българи. То е все едно, ако бяха издирили убийците на лейди Даяна, че са от държавата Х и в тази държава ги честват, да участват англичани.

Подобен е и случаят с паметника на Съветската партия в центъра на София. Многократно се правят опити той да се демонтира и сложи на някакво неизвестно  място, но веднага се вдига вой, че този паметник бил на освободитеилите ни. Само че такъв има срещу Народното събрание и той действително изразява  признателността ни. Но не е нормално да се увековечава този, който те е окупирал. И винаги се преиначават историческите факти. На едно публично събрание директорка на музей като защитаваща т. н. "Народен съд", с пяна на уста обясняваше, че такива били условията на мирния договор. Не България обяви война на СССР, а той на нея.  И датата беше 5 септември 1944 г. и още въобще не се знаеше как ще завърши войната, а този варварски "съд" беше създаден още на 5 септември 1944 г. и на 1 февруари 1945 г. бяха осъдени на смърт и екзекутирани най-видните  държавници. А мирният договор беше сключен в 1947 година.

Ами какво да правим.  Преди много години известна историчка-комунистка, доцент, изрази възмущението си, че твърдели, че партията й като взела властта на 9.9.1944, начело излезли неграмотни. И за да подсили позицията си изброи няколко имена на министри с висше образование. Репликирах в печата, че пропусна да пише, че  сред тях /Никола Петков/ беше осъден на смърт и убит. И тази фалшификаторка на историята скоро  стана дори професор.!...

Антон ЧАКЪРОВ, адвокат

 



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonchakarov
Категория: Политика
Прочетен: 297211
Постинги: 134
Коментари: 84
Гласове: 182
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031