Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2011 18:58 - Кой е виновен за аварията в Япония
Автор: antonov Категория: Политика   
Прочетен: 2049 Коментари: 0 Гласове:
1



Събитията в Япония показват, че основната опасност от ядрена опустошения идват от начина на функциониране на капиталистическата икономическа система, а не от тероризма. Кой е виновен?Това е Tokyo Electric Power (TEPCO), Toshiba и General Electric, чиито творение днес заплашва да засипе с ядрени отпадъци Япония.
TEPCO е известена в Япония с прикриването на проблеми с безопасността на ядрените си реактори. Toshiba построи комплексът Фукушима от по проект/непригоден за
сеизмичните условия/ на General Electric, които според" Ню Йорк Таймс " е на пазара като "по-евтин и по-лесен да се изгради, отчасти защото се използват сравнително по-малки и по-евтини структури и системи"
Tokyo Electric Power Company (TEPCO) е конгломерат на ядрената индустрия на Япония . Дейностите и през последните няколко десетилетия с помоща на правителството са насочени към осъществяването на корпоративната печалба, за сметка на живота, здравето и безопасността на хората.
TEPCO е четвъртата по големина енергийна компания в света, и е най-големита в Азия, с работещи 17 ядрени реактора и доставя една трета от електричеството на Япония. Тя има дълга, документирана история на сериозни нарушения на безопасността, системно покриване на аварии потенциални за фатални катастрофи, Преследване на сигналите за корупция, потискането на опозицията и използването на икономически власт ,реклама и политическо влияние, за потушаване на критиката.
Рекорд на компанията са повече от 200 доказани фалшификации на доклади за контрол по безопасността. Няколко свързани с АЕЦ Фукушима Daiichi . През 2002 г. TEPCO фалшифицира на докладите за пукнатини, които са били открити на реактори номер 1, 2, 3, 4 и 5.
През 2007 г. земетресение 6,8 по скалата на Рихтер , причини пожар и изтичане на радиация, като затвори седем реактора на АЕЦ Кашивазаки-Kariwa най-големата на ТЕПКО Дружеството по-късно призна, че централата не е била построена, за да издържи на такива трусове.
През 1999 г. най-лошия ядрен инцидент в Япония настъпва в завода уран Tokaimura на 120 километра северно от Токио.При който са убити двама служители и е изпуснато голямо количество радиация над провинцията. Петдесет и пет работници са били изложени на радиация и 300,000 души са накарани да останат по домовете си.
TEPCO се е опитала да скрие пукнатини в кожусите на корпусите на 13 реактора , в това число Фукушима Daiichi (6 реактора), Фукушима Daini (4 реактора) и Кашивазаки-Kariwa (7 реактора).
Злоупотреби TEPCO бяха разкри в резултат на сигнал от бивш инженер на General Electric (GE). GE построи реактори и е било договорено от TEPCO да извършва проверки в продължение на десетилетия. Две години по-рано, инженера подава сигнали за измами свързани с безопасността на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (МИТП).Но правителството покрива информацията.
Hitachi, която провежда проверки херметичността за TEPCO, също бе замесена в манипулирането на резултатите от изпитанията. На два пъти, налягането в № 1 реактор Фукушима е било нестабилно, така че работниците са били инструктирани да се инжектират въздух в кожуха, за да изглежда, че налягането е в нормата.
Правителството ЛДП с престорена загриженост за тези явните нарушения на безопасността декларира че: "дружеството е предало доверието на обществото във връзка с ядрената енергия". Мениджъри на TEPCO надлежно подадоха оставка, както и техните наследници официално се ангажираха да вземат всички необходими мерки, за да предотвратят по-нататъшни измами. От края на 2005 г., производството на нови реактори е спряно.

След малко повече от година , през март 2007 г. компанията обяви, че вътрешното разследване е разкрило голям брой недеклариран инциденти. Още веднъж, фирмата е публично се разкая. "Извиняваме се от дъното на сърцата си, за да предизвиканото безпокойство в обществеността "-каза вицепрезидента Katsutoshi Chikudate. Фирмата е разрешено да продължи да работи.

Няколко месеца по-късно, през юли 2007 г., 6,8 по Рихтер трус, който затвори АЕЦ Кашивазаки-Kariwa показа истинската същност на уверенията на компанията. Земетресението причини пропадане на основната структура, разкъсани водопроводи , пожар/ който пет часа бе гасен/ и предизвика радиоактивни изхвърляния в атмосферата и морето. Компанията първоначално заяви, че няма изпускане на радиация, но призна по-късно, че е освободена радиация и са разпръснати радиоактивни води в Японско море.
От 2007 г. затварянето на най-голямата атомна електроцентрала TEPCO доприне компанията публикуване загуби през последните две години. Сега тя е от най-задлъжнелите света с настоящите нетни заеми от 88 милиарда щатски долара. Тази финансова криза е накара ръководството да намали разходите и увеличи производството си от други централи, без съмнение също за сметка на безопасността. TEPCO "2020 Vision" е програма за ускоряване на усилията и намаляване на разходите с цел увеличаване на производството с 33-50% без изкопаеми горива.
През август миналата година пезидента на TEPCO Tsunehisa Katsumata, заедно с други японски мениджъри на енергийни компании, беше част от делегация, водена от тогавашния министър на МИТП Масаюки Naoshima, които са подписали договори за изграждане на два ядрени реактора във Виетнам.
С подкрепата на правителството, TEPCO също продължава да бъде тясно обверзано с други гигантски японски компании. Само преди няколко седмици , на 23 февруари, TEPCO и Mitsubishi Corporation формираха партньорство, за да поемат управлението на електроенергийното акционерно дружество (EGCO), едина от най-големите енергийни компании в Тайланд.
Последнита експанзия на компанията се простира до САЩ. През май 2010 г., TEPCO обяви споразумение за планирано разширяване на АЕЦ Южен Тексас съвместна собственост на NRG Energy, Inc и Toshiba.
В Япония, TEPCO планира да отвори шест нови ядрени реактори, включително блокове 7 и 8 от АЕЦ Фукушима Daiichi (през 2014 г. и 2015 г.), както и блокове 1 и 2 на централата Higashidori, която е на брега на Тихия океан в северната част на Япония (през 2015 г. и 2018 г.). Миналия месец жителите на остров Iwai във вътрешното южно море на Хоншу,протестираха срещу строежа на два нови блока.
Сцени от протеста на остров Iwai са били излъчвани в 7,30 часа по телевизионни програми на Australian Broadcasting Corporation на 15 март. В материал е записан от документалталиста Хитоми Kamanaka, който подаде оставка от държавния оператор NHK, след като отказа да предаде материал си в който критикува ядрената стратегия на енергийните компании.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonov
Категория: Политика
Прочетен: 209127
Постинги: 57
Коментари: 133
Гласове: 274
Архив