Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2007 13:25 - Как Зъболекарския съюз ни изби зъбите?
Автор: antonov Категория: Политика   
Прочетен: 8921 Коментари: 10 Гласове:
0



      Инфлацията у нас е посевместно явление.Не поскъпват само даматите,олиото,хляба,тока и бензина,но поскъпват и такива дейности
които имат и социални измерения.Думата   ми е за  зъболекарските
услуги.Че зъболекарските   услуги  са  безбожно  скъпи  почти  всеки  го
е изпитал на събствен гръб,по- точно зъб.Но в последно време дентистите
надминаха дори себе си по скъпотия.До скоро  една  пломба  излизаше
30-40 лв.Имаше  дори  в  Монтана  един  зъболекар  дето  ги  правеше и
за 20лв.До скоро!!
   Отишъл мой познат при същия за правене на пломба и онзи му поискал
90лв. за пломба.Материалите били поскъпнали.Истината  е  че  онези
от Зъболекарския  съюз  са  му  "дърпали  ушите"  да  не  подбива  цените
на колегите си.Питам аз:къде е пазарния принцип на свободната конку-
ренция.Кой  има  право  да  определя  монополно  високи  цени-нали
има закон против монополите.
   Разтърсих се из Нета да видя аджеба какви са тия високи цени на мате-
риалите?Това което открих направо ме гръмна!
   За умъртвяване на нерв:
"Кавенерв рапид"      5гр. -27лв.Количество достатъчно на умъртви зъбите
на цял квартал.
   Каналонапълначен цемент:
"Форедент"    40гр. плюс 2х25гр. -13.90лв.Без коментар.
   Прочутия скъп фото композит:
"Алфа дент"САЩ       7Х4.5гр. шприци -120лв.
"Каризма" Австрия   8х4гр. шприци -315лв.
   Забележка:За една пломба може да се похарчи максимум 0.5гр.или
около 5лв. на пломба.
   Амалгама: 
А
малгама   50гр.  - 62лв.
Живак     250гр.-10.5лв.
  Забележка:Една пломба -60-70ст.
   Анестетици:  
"Алфакаин-Н"   -0.85лв.
Забележка:Ижекция при вадене на зъб 1.2-1.5лв.заедно със спринцовката и иглата.
  Борери/бургии/:
Диамантени  -2.25-2.8лв.
Забележка:практически  вечни.
  То бива алчност  ама чак толкова не бива.Да използаш болката на хора-
та за да ноложиш спекулативни цени е меко казано неморално.  


Тагове:   как,   съюз,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. thundergoddess - Що пък да бъдат морални? Или даваш ...
15.08.2007 13:33
Що пък да бъдат морални? Или даваш 90-те кинта или ш пукнеш заради инфекция на зъбите. Изборът е твой! :)
цитирай
2. viovioi - щом трябва си плащам....
15.08.2007 13:40
Но друго ми се върти в главата.За онази процедура дето ти бръква в зъба с нещо, после го изважда и помирисва.Това за нищо на света няма да го направя, ако ще и бала с кинти да ми дава някой! Ма това е гадно! Как може?Питала съм позната зъболекарка защо го правят.Тя ми каза, че само по този начин може да се установи дали има гнойна торбичка.Това е лудост хора)))))
цитирай
3. анонимен - само така
15.08.2007 13:42
Ами ще ходиш да бачкаш и да изкарваш пари, а не да седиш в кафенето и като дойдат избори да гласуваш за БСП-то...
цитирай
4. анонимен - antonov kmet ha ha ha
05.10.2007 22:39
koi go poznava toia
цитирай
5. анонимен - boko
03.08.2008 15:41
като те боли до умирачка кво да правиш
цитирай
6. анонимен - първичен подход
07.02.2009 02:12
Блогът Ви е за политика, а се опитвате да се занимавате с икономика ?
Освен разходите за материали има още много други разходи, които един зъболекар трябва да направи.
Ако зъбът Ви бъде запълнен с Форедент / който вече не се произвежда - и има защо / едва ли ще сте много доволен. Същото важи и ако зъбите Ви бъдат направени с материалите, които споменавате. Специално Алфа Дент е най- нисък клас фотокомпозит нищо, че се произвежда в САЩ от компания, която продава най-вече в Африка и Южна Америка.
Чудя се дали да Ви пожелая като идете на зъболекар да Ви работят зъба с едно такова станало "вечно" диамантено борче. Вечните според Вас диамантени борчета не трябва да се ползват за работа при повече от 3 зъба. Цената която споменавате за тях е за най-евтините такива борчета и те би трябвало да се ползват еднократно.
Знаете ли например, че качествен инструмент за обработка на канала на зъба, който е за еднократна употреба струва 33 лв. бройката !
Коментара Ви е на човек, който не познава нещата в детайли.
Друг е въпросът, че сигурно ще има зъболекари, които ще Ви работят със споменатите от Вас материали и ще Ви искат да кажем 30- 40 лв. за обикновена пломба
Качествените неща струват пари. А в цената на една пломба най-важното е труда на зъболекаря - за тази цена тя/той учи бая години и ако е съвестен продължава да се учи през целия си професионален живот. А в днешни дни само курсовете за усъвършенствуване струват от 400 лв нагоре всеки и то ако зъболекарят ги посещава в България !
цитирай
7. анонимен - Чичо зъболекар
22.02.2011 20:00
То бива простотия,бива чудо...Господин Антонов,ми вземете си го направете зъба сам бе.Като Ви се струва скъпо!!Знаете ли по Европата и Америката какви са цените на зъболекарските услуги?! И че зъболекарският труд е един от най-скъпоплатените и престижни професии?! Като и Вие учите за тая "професийка" 6 години(не броим специализациите и цените им),тогава специално ще си говорим с Вас.Дотогава най-учтиво Ви съветвам да запазите толкова..как да кажа.."цветущото изказване" за това колко били скъпи зъболекарските услуги за себе си!! Именно затова държавата ни е на тоя хал. И именно затова съм на мнението,че тая професия никога не е имала,няма и няма да има успешна реализация в пределите на Родината.. И именно заради такива неблагодарни хора като Вас. Не можете да си представите,че колкото и тривиално да звучи,зъболекарят всеки един Божи път трепери,когато Вие седнете на стола му. Страхува се,че случайно може да умрете там. Да,от един зъб.. Нали?Нищо работа. Някакво си миниатюрно зъбче... Ама тва зъбче може така хубаво да Ви излезе не през носа,ами не знам през къде....Така че тези пустите услуги никога не са включвали и няма да включват само материалите.Тука има труд,усилия,пари за 2-3 апартамента и 2,3 джипа вложени.Кат' почнете да правите бакалски сметки и изкарвате,че видите ли,зъболекарят използвал чуждата болка. Ами използва я да,да му се не види! Щото ако Ви стане нещо и той го преживява!! Да не говорим,че един човек,който въобще няма висше образование(да не говорим за основно..) изкарва повече пари..Сбъркана работа.Нямам нищо против професиите,но поговорката "Каквото си посееш,такова ще пожънеш" не важи... И последно,като идете на ресторант(или на фризьор) тези същите пари,даже тройно ги давате с лека ръка. Интересно с какво ще има да се наядете,като нямате зъби.Тогава ще стоя и ще Ви гледам сеира,защото "който се смее последен,се смее най-добре"!(банален пример,но факт-жалко обаче,че за някои хора храната и косата са по-важни-въпрос на морални ценности...)
цитирай
8. анонимен - зъболекар
04.06.2011 01:39
Много е прав колегата-вземи си го направи сам като ти се вижда скъпо.Наглост и нахалство е този твои коментар-даващ информация за цените на част от материалите,ами само те ли са-амортизацията на техниката /машина,турбини,наконечници и др./Една качествена турбина е не по-малко от 1000лв.Всеки ден излизат нови методи за лечение,нови апарати и се изисква да имаш натрупан капитал,не само за закупуването им,а и за обучение и усъвършенстване-нии цял живот оставаме ученици.Как може да се гледат само материалите,ами труда ни-висококвалифициран и специализиран.Честно казано тези цени на услугите ни в България не могат да ми платят само безсънните нощи над големите "тухли" докато стигна дотук,разваленото зрениие /от 0.00диоптъ до -3.00/,камо ли труда,който полагам сега като работещ стоматолог.Защно не кажеш-честно ли е един циганин с моламачката,без образование да взима същите пари,къде другаде в Европа го има това.Защо не се възмутиш от ресторантите-във всички наддценката е най-малко 100%-но за ядене,пиене и веселене и за дрехи българинът винаги намира средства,а за здраве все няма.Истината е,че не пари а култура-здравна няма.Вижте само по баловете какво става-заеми се теглят,хвърлят се пари за рокли,обувки,коси ................и всичко за една нощ,значи прическа за 80лв може,а лечение на зъб за 90лв е скъпо.Искам само да напомня,че от неподредена и тупирана коса не се умира,а от болен зъб или неадекватно лечение-да.Като ви се струват високи цените и не ви се плаща,ще ви лекуват недостатъчно или несъвременно квалифицирани лекари,защото никои няма стимул да се старае и да влага в дообучението си,като знае,че няма да има взвращаемост.Много съжалявам,че го казвам така директно,но е фактл
цитирай
9. анонимен - ники
26.04.2012 09:32
Навремето имаше един зъболекар от Пловдив, дето отидох да ми прави един мост от злато. Каза ми човекът цената и ми се видя скъпо. Викам му, абе това злато по евтино от моста. Той ме погледна , даде ми едно парче злато и ми каза материалът е евтин приятелю, трудът ни е скъп.
Та така, имаш два варианта, да си ги правиш сам или да се оставиш на професионалистите.
По цял свят зъболекари са най скъпо платени не заради материалите , а заради трудът. Това е България трудът не се цени!!!!
Трудът е най скъпото нещо.
цитирай
10. анонимен - з
27.04.2012 09:54
Ники, мога да ти кажа нещо съвсем от извора - имам родител зъболекар. Та дойде един пациент веднъж от чужбина, Ирландия мисля. Стар познайник, страшен пичага. Но все пак, както така е стар пациент от време уно, решил да пита там какви са цените и дали може да си направи един златен мост(7-8 зъба,прави си сметката - цената няма да е по-малка от 1200 лв, че и повече). И хората му казали сума от вида 4000 евро. Грабнал си шапката и право при мама. Тук хем познава човека, хем знае,че ще получи хубаво нещо в устата,смея да твърдя, за хубава цена=евтина.. Абсолютно прав си - материалите не струват толкова, колкото труда на зъболекаря и зъботехника , ако се говори за изкуствени зъби. This is the life :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antonov
Категория: Политика
Прочетен: 208392
Постинги: 57
Коментари: 133
Гласове: 274
Архив